BallinaARTIKUJKëshilla dhe UrtësiSi ta qortojmë mikun në formen më të mirë

Si ta qortojmë mikun në formen më të mirë

Si ta qortojmë mikun

Qortim do të thotë t’i flasësh dikujt për një faj a gabim duke i kërkuar të mos e përsëritë më.
Atëherë si t’ia shprehim pakënaqësinë atyre që i duam dhe i respektojmë?
Qortimi është sapuni i zemrave dhe gjuha e dashamirëve. Por qortimi nuk mund të ketë ndikim vetëm se duke u përdorur me efikasitet në personalitetin e duhur që pranon këshillën me zemërgjerësi.
Për të mos i humbur miqtë dhe dashamirët, në momentet këshillimore duhen përdorur këta hapa:
1. Kufizo qortimin; mos i përsërit fjalët dhe mos insisto, që pa dashje të luash rolin e sulmuesit.
2. Mos nënvlerëso; qortimi duhet të jetë në njëfarë mase të caktuar dhe e reduktuar në kufij të efektshëm.
3. Mos shko direkt në akuzë; ta vësh mikun të akuzuar dhe të detyrohet ta mbrojë veten në mënyrë që ta pastrojë veten me të padrejtë, kështu që ta humbni mikun pjesërisht ose plotësisht.
4. Vendosi pikat mbi i; kur ta qortosh mikun, përmbahu nga gjërat që mund të vihesh në pozitë të vështirë nga miku. Por miqësia përsëri duhet të mbijetojë.
5. Bëhu i sjellshëm; mos përdor fjalë që nuk përmbajnë kuptim edukativ dhe zgjidhi shprehjet me kujdes duke mos e lënduar mikun.
6. Qëndro i qetë; mos e ngre zërin, fol me qetësi dhe pa emocione. Kujto se je duke qortuar e jo duke u grindur.

Qëllimi i qortimit është shprehja e pakënaqësisë për një sjellje jo të hijshme dhe jo zënka, grindja, pezmatimi dhe ndarja.

Përshtati nga arabishtja: Ulvi Fejzullahu

Artikulli paraprak
Artikulli tjetër

Must Read