BallinaAKTUALEFakte dhe StatistikaPjesë të Biblës janë shkruar nga njerëz të cilët gënjyen për identitetin...

Pjesë të Biblës janë shkruar nga njerëz të cilët gënjyen për identitetin e tyre


Pjesë të Biblës janë shkruar nga njerëz të cilët gënjyen për identitetin e tyre


Bart D Ehrman thotë se shumë libra të Dhiatës së Re ishin të fallsifikuara nga njerëz të pretenduar të jenë apostujt si Pjetri, Pali apo Xhejmsi. Duke shkruar në Huffington Post , profesori Ehrman, autori i librave më të shitur ‘Misquoting Jesus” dhe ” Interrupted Jesus”,ka thënë dijetarët fetarë ishin të vetëdijshëm për” gënjeshtrat “e Biblës.
Ndërsa disa ishin të lumtur që ti pranojnë të tjerët duke i referuar si “pseudepigrafa ‘- do të thotë një punë që atribuohet në mënyrë të gabuar -, shkroi ai.
Në librin e tij të ri, Pse Autorët e Biblës nuk janë ata që mendojmë se janë, profesori Ehrman pohon Letra e dytë e Pjetrit – ose Pjetri 2 – ishte i falsifikuar.
“… Dijetarët kudo – me përjashtim të miqve tanë në mesin e fondamentalistëve – do të ju them se nuk ka asnjë mënyrë në tokën e gjelbër të Perëndisë se Pjetri shkroi librin.
‘Dikush tjetër e ka shkruar duke deklaruar të jetë Pjetri, “shkruan ai.
Ai pastaj sugjeron se është e gabuar për dijetarët të cilët thonë se ishte e pranueshme në botën e lashtë për dikë të shkruajë një libër në emër të dikujt tjetër
Profesor Ehrman shkruan ‘Nëse shihni në atë që njerëzit e lashtë në të vërtetë thanë në lidhje me praktikën, do të shihni se pa ndryshim e quajtën të gënjyer dhe e kanë dënuar atë si një praktikë mashtruese, madje edhe në qarqet krishterë, “.
Shumë studiues mendojnë se gjashtë nga 13 letrat e shkruara gjoja nga Pali ishin të shkruar nga dikush tjetër që pretendojnë të jenë nga Pali, thotë Profesor Ehrman.
Shën Pali
Shen Pjeter mee celes
Identiteti i supozuar: Profesor Ehrman pohon se  dikush ka paraqitur të drejtën e  Shën Pjetrit duke s hkruar Pjetrin 2 dhe një paraqitje tjetër tek Shën Pali, ka shkruar gjashtë nga 13 letrat e tij.
“Në botën e lashtë, libra të tillë si ishin të etiketuara si pseudoi – gënjeshtra,” shkruan ai.
Profesor Ehrman pohon gjithashtu se autori i librit të Timoteut 1 duke pretenduar të jetë Paul, por në fakt e vërteta ishte dikush që jetoi  pasi Pali kishte vdekur. Sipas Profesorit Ehrman , Autori pastaj përdori emrin e apostullit që të trajtoj një problem që e kishte parë në kishë.
‘Gratë shpreheshin publikisht  duke ushtruar autoritet dhe duke mësuar burrin. ‘Kjo duhej ndaluar,’ shkruan ai.
Agjenda : Profesori Erhman pohon kush do që shkroi  Timoteun 1 ishte duke u përpjekur për të vënë gratë në vendin e tyre dhe përmendi kopshtin e Edenit, si një shembull të asaj që mund të ndodhë kur gratë janë në krye.
‘Autori tha që gruaja të rri e heshtur dhe e nënshtruar, dhe përkujtoi lexuesit e tij se çka ka ndodhur herën e parë kur gruasë i ishte lejuar për të ushtruar autoritet mbi mashkullin, në atë incident të vogël në kopshtin e Edenit.
‘Jo, autori argumenton, në qoftë se femrat duan që të ruhen, ato duhet  të kenë foshnjat (Tim 1. 2:11-15). “
Pali është i njohur si një nga misoginistët( njeri i urrejtur nga gratë) më të mëdhënjë të historisë, kryesisht të bazuar në këtë pasazh nga Bibla.
Por Profesor Ehrman argumenton se ky emërtim nuk është i justifikuar domosdoshmërisht për shkak se ai nuk ishte njëriu që e shkroi atë.
“Dhe pse e është e rëndësishme kjo? Sepse verseti  përdoret ende sot nga drejtuesit e kishës për të shtypur dhe heshtur  gratë, “shkruan Profesor Ehrman.
“Pse ka nuk ka gra priftëresha në Kishën Katolike? Pse gratë nuk lejohen për të predikuar në kisha ungjillore konservatore? Pse sot ka kisha që nuk lejonë gratë për të folur?.
“Në asnjë masë e vogël kjo është për shkak se pretendohet se Pali mësoi se gratë duhet  të jenë të heshtura, të nënshtruara dhe shtatzëna.
“Përveç se personi i cili mësoi se ky nuk ishte Pali, por dikush që gënjye në lidhje me identitetin e tij, në mënyrë që lexuesit e tij të mendojnë  se ishte Pali.”
Profesor Ehrman pastaj vazhdon të shkruaj se si Bibla është e mbushur me nevojën për “të vërtetën”, por shumë prej shkruesve të saj kishin thënë gënjeshtër.
‘Duket se disa prej shkruesit të Dhiatës së Re, të tilla si autorët e Pjetrit 2, Timoteut 1 dhe Efesianëve, mendonin se ishin të justifikuara të përkryer të thonë një gënjeshtër në mënyrë që të thonë të vërtetën, “shkruan ai.
“Por ne sot mund të paktën të vlerësojmë pohimet e tyre dhe të kuptojmë se sa të njerëzishëm dhe të gabueshëm ishin ata.”

 

Burimi: Krenaria.com

www.islamifejaevertete.com

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1370206/Bart-D-Ehrman-Parts-Bibles-New-Testament-written-pretend-apostles.html?ITO=1490

Must Read