Imam Ahmed Ibn El-Hanbeli


Imam Ahmed Ibn El-Hanbeli


Ibrahim el Harbi tha:”E pashe Ebu Abdullahin-Imam Ahmedin dhe ishte sikur Allahu kishte grumbullluar per te diturine e te pareve dhe te fundeve te njerezve bashke. 
Ibn Rahauaih tha:”Qendroja me Ahmedin dhe Ibn Ma`inin dhe studionim hadithet.Une pyetja:”Kush eshte fikhu i ketij? Cfare kuptimi ka? Dhe te gjithe nuk flitnin pervec Ahmedit. 
Uaki dhe hafs ibn Gajaath thane:”Asnjeri nuk ka ardhur ne Kufa si ky djalosh,duke nenkuptuar Ahmed ibn Hanbelin. 
Jahja ibn Adam tha:”Ahmed ibn Hanbeli eshte imami yne. 
Jahja el Kattan tha:”Nuk ka ardhur tek ne askush si keta te dy,Ahmedi dhe Jahja ibn Ma`in.Dhe asnje i ardhur prej Bagdadit nuk eshte me i dashur per mua se Ahmed ibn Hanbeli. 
Abdurrahman ibn Mehdi permedi dijetaret e hadithit dhe tha:”me i dituri ndermjet tyre rreth haditheve nga Eth-Thauri eshte Ahmed ibn Hambeli.Kur Ahmedi hyri Ibn Mehdi tha:”Kush do te shohe diturine qe ioshte mbi shpatullat e Sufjan Eth-Thaurit le te shohe kete njeri” 
Ibn Mehdi tha”Sa here qe shikoja Ahmedin me kujtohej Sufjani. 
Nuh ibn Habib el Kumasi tha:”E pershendeta ibn Hambelin ne vitin 198h ne xhamine el khajf dhe ai po jepte fetua” 
Ahmed ibn Sinani tha:”Nuk e kam pare Jezid ibn Harunin te kete me shume respekt sesa kishte per Ahmed ibnm Hambelin,dhe nuk u sillte me aq fisnikeri me askend aq sa me Hambelin.U ulte anash tij e respektonte dhe nuk bente shaka me te” 
AbdurrRrazaku tha”Nuk kam pare askend te kete me shume dije dhe fiker e takua sesa Ahmed ibn Hambeli. 
Kutejbah ibn Se`id tha:”Njeriu me i mire i kohes sone eshte Abdullah ibn Mubarak dhe ky djalasoh-ibn Hambeli-dhe kur e sheh nje person qe e do Ahmedin atehere ai eshte person i kapur pas sunnetit.Sikur te kishte jetuar ne kohen e Thaurit,el Auzai and el-Lejth do te ishte ne krye te tyre.E pyeten Kutejben:”A do ta permendesh Ahmedin bashke me tabi`inet?Ai tha”Me me te miret e tabi`ineve. 
Kutejbah tha”Sikur te mos ishte Eth-Thauri devotshmeria do te kishte vdekur e sikur te mos ishte Ahmedi ata do te kishin bere bidate ne fe.Ahmedi eshte Imami i botes. 
Ali ibn Madini tha:”Allahu e nderoi dhe forcoi Dinin e Tij me Es-Sidikun ne diten e apostasise dhe me Ahmedin ne diten e Fitnes(reth Kuranit) 
…… 
Theniet e tij jane te shumta. 
Lusim Allahun te na jape nga dituria si i dha dijetareve e te devotshmeve dhe te na bashkoje ne xhennet me ta. 
Ebu Daudi tha:”mexhliset e Ibn Hambelit ishin mexhliset e Akhiretit.Asgje nga ceshtjet e dun`jase nuk permendeshin ne mexhliset e tij dhe asnjeher nuk e degjova te flase per dyn`jane. 


Përgaditi: I.D.

www.IslamiFejaeVertete.com

Must Read